Header Ads

Ebeveynlerin yaptığı 9 büyük hata

Reklam

Çocuğunuz yaramazlık ya da asilik yaptığında, kendinizi kaybetmek yerine aşağıdaki genel disiplin hatalarına ve bunları nasıl onarabileceğinize bir göz atın.

1. Saygılı olmamak
Evet, doğru okudunuz. Ebeveynler çocuklarının kendilerine saygılı olmasını isterler ama kendilerinin de çocuklarına aynı şekilde yaklaşması gerektiğini sıklıkla unuturlar. Yapılan en büyük disiplin hatalarından biri çocuklara bağırmak, kaba ve öfkeli bir ses tonuyla konuşmak ya da hakaret etmektir. Çocuklarınızdan saygı bekliyorsanız, siz de onlara saygılı olmayı öğrenmelisiniz.
Çözüm: Bir aile bireyi ya da iş arkadaşınız ile sorun yaşadığınızda, sizinle nasıl konuşulmasını isteyeceğinizi düşünün. Çocuğunuz gözlerine bakarak ve gerekirse onun boyuna inerek, nazik (ama hala sağlam) ve saygılı bir şekilde eldeki sorunu tartışın. Ve ne kadar sinirli olursanız olun, sakin olmaya çalışın; bağırmaktan ve çocuğunuzu küçümsemekten kesinlikle kaçının.

2. Öfkeliyken disiplin etmeye çalışmak
Alkol almak ve araba kullanmak ve sakinleşmeden sizi sinirlendiren birine mesaj atmak gibi asla bir araya gelmemesi gereken şeyler vardır. Öfkeliyken yapılmaması gerekenler arasında çocuklarınızı terbiye etmek de vardır. Yaptığı herhangi bir şey yüzünden ona kızgınken, muhtemelen bağırır ya da aslında söylememek istediğiniz ve sonradan pişman olacağınız bir şeyi ağzınızdan kaçırırsınız. Üstelik kötü bir gün geçirdiyseniz, öfkeniz daha da şiddetli olabilir ve tüm sinirinizi çocuğunuza yöneltebilirsiniz ki bu iki taraf için de yıkıcı sonuçlar doğurur.

3. Tutarsız olmak
Eğer çocuğunuza bir gün kızdığınız konuda diğer gün rahat davranırsanız, örneğin odasını toplamasıyla ilgili, çocuğunuz davranışınız gibi tutarsız bir mesaj alacaktır. Çocuklarınızın davranışlarını düzeltmenin en iyi yollarından biri ne beklendiğini hakkında onlara açık talimatlar vermektir.
Çözüm: Çocuğunuza açık ve net talimatlar vermeli ve gerçekçi beklentilerde bulunmalısınız. Örneğin odası toplaması için haftanın belirli bir gününü belirleyin ve bunu yapmadığında kesinlikle bazı sonuçları olacağını bilsin. Aynı aksaklık için farklı derecelerde cezalandırmayın ve kuralların uygulanmasında sabit ve tutarlı olun.

4. Çok fazla konuşmak/açıklamak
Çocuğunuzla yaptığı bir şeyin neden uygunsuz olduğu hakkında konuşmak iyidir ama çok fazla ayrıntıya girmek aklını daha çok karıştırabilir. Çocuklar, hatta okul çağındaki dikkatli çocuklar bile, çok fazla detaya girildiğinde izi kaybedebilir.
Çözüm: Mümkün olduğunca temel ve basit ifadeler kullanın. Yaşı ilerlemiş çocuklarla neyin yanlış gittiğini ve daha iyi tercihler yapılsaydı potansiyel senaryoları tartışabilirsiniz. Ama özellikle küçük çocuklarla, sadece durumu açıklayan ve davranışının neden yanlış olduğunu belirten bir konuşma yapmalısınız.

5. Negatif olmak
‘Yapma’ ya da ‘hayır’lar duymak kimse için eğlenceli değildir, özellikle de çocuklar için. Ne yapması gerektiğini anlatmak yerine sürekli yapmaması gereken şeylerden bahsetmeniz negatif bir ortam yaratacaktır.
Çözüm: Daha iyi neler yapılabilir konusunda konuşarak daha olumlu bir bakış açısıyla yaklaşın.

6. Disipline etmenin cezalandırmak olduğunu düşünmek
Disiplin, sağlam kurallar ve sınırlar belirlemeye dayanır; cezalandırmaya değil. Birincil hedef çocukların kendi tavırlarını düzenlemeyi öğrenmesidir, böylece zaten cezalandırılmalarına gerek kalmaz.
Çözüm: Bir çocuğu terbiye ettiğinizde, kendisi için iyi seçimler yapmasını ve pozitif olana yönelmesini sağlamalısınız. Bunu doğru şekilde yaparsanız, ilerde onun da kendi çocuklarını terbiye ederken pozitif bir ebeveyn olmasını sağlarınız.

7. Öğütlerinizi uygulamamak
Çocuklarınıza yalan söylememesi gerektiğini öğretmeye çalışırken, siz yalan söylemekten kaçınmazsanız, sizi ne kadar ciddiye alacaklarını düşünüyorsunuz? Ya da kendiniz çocuklarınıza bağırırken, onların birbirleri ile sağlıklı ve hoş bir iletişim kurmasını söylerseniz… Örnekler çoğaltılabilir, unutmamanız gereken ise çocuğunuzun her hareketinizi yakından takip ediyor ve örnek alıyor olduğudur.
Çözüm: Çocuğunuz için kurmaya çalıştığınız düzeni her şeyden önce kendiniz yaşamaya çalışın. Ve zaman zaman kendi kurallarınızdan birini kırmak zorunda kalırsanız, neden bu şekilde davrandığınızı ve bunun neden bir istisna olduğunu anlatmalısınız. Nasıl daha iyi idare edebileceğinizi itiraf etmeli ve bir dahaki sefere neleri daha değişik yapabileceğinizi beraber gözden geçirmelisiniz.

8. Uygun disiplin tekniğini kullanmamak
Söz konusu disiplin olduğunda, bir tek geçerli yöntem yoktur. Hatta her çocuğunuz için ayrı bir yolda yürümek zorunda bile kalabilirsiniz. Belli bir yaklaşıma tekrar tekrar uyum sağlamaya çalışmak yerine, işe yarayanı bulmak için denemeye devam etmekten çekinmeyin.
Çözüm: Çocukların da yetişkinler gibi, kendi kişilikleri, mizaç ve tuhaflıkları olduğunu unutmayın. Bu yüzden uzmanlar tarafından sunulan alternatif disiplin tekniklerini öğrenip, uygulamaya ve çocuğunuza en uygun olanı bulmaya çalışmalısınız.

9. Hiç disiplin uygulamamak
Çocukları disipline etme zorunluluğunun en büyük nedeni, net sınırlar ve rehberlik ile yetiştirilen çocukların daha mutlu ve otokontrol sahibi yetişkinler olduğu gerçeğidir. Bu yüzden disiplin edilmediklerinde, etkileri barizdir ve çoğu durumda, oldukça felakettir: Bencil olurlar, kendi hayatlarını düzenleyemezler ve mutsuzdurlar.
Çözüm: Çocuğunuzu disipline edin; kurallar ve sınırlamalar koyun.

Hiç yorum yok

Diyet | Kadınca | İlişkiler | Spor | Sağlık | Güzellik | Yaşam | Moda | Cinsel Sağlık | Haber | Evlilik
Önizleme